• VTEM Image Show

    Çim Sulama

    Your content1
  • VTEM Image Show

    Çim Sulama

    Your content2
  • VTEM Image Show

    Çim Sulama

    Your content3
  • VTEM Image Show

    Çim Sulama

  • VTEM Image Show

    Çim Sulama

cim-sulama-1Yeni uygulanmış Rulo Çim Ne zaman, Nasıl ve Ne kadar sulanmalı?

Su, tüm canlılar için hayattır, ancak kararında olmalıdır. Susuzluktan olduğu kadar aşırı sudan da zarar görebiliyoruz. Bu, çim için de geçerlidir. Genellikle çimi az suladığımız düşünürüz, ancak Çim, çoğunlukla aşırı ve yanlış sulamadan dolayı zarar gördüğünü biliyormusunuz?

Yeni uygulanan Rulo çim’in doğru sulanması çok önemlidir. Doğru sulama, Rulo çimin orjinal dokusunu koruması, uygulandığı yere bağlanması ve yıllarca sağlıklı kalması için önemlidir.

Rulo Çim Ne zaman Sulanmalı?

Rulo Çim uygulandıktan hemen sonra ve beklemeden yapılmalıdır. Sıcaklığa bağlı olarak en fazla 25-30 dakika içinde ve 10-15 cm toprak nemleninceye kadar sulanmalıdır.

Sulamanın Püf Noktaları?

  • Püf Nokta 1: Rulo çim’in bir köşesini kaldırın, Tornavida veya benzeri keskin cisimi toprağa batırın. Tornavida 7-10 cm derinliğe kolayca batmalı, batmaz ise sulamaya devam edilmelidir.
  • Püf Nokta 2: Çim alanının her tarafı iyice sulandığından emin olun! Sulama sistemi doğru kurulmadıysa, köşelere ve ağaç arkalarına yeterince su gelmeyebilir. Binaya yakın kısımlar ısıdan dolayı çabuk su kaybedebilir, saçak altları yağmuru engellediği için yağmur yağsa bile su ulaşmayabilir!
  • Püf Nokta 3: Eğimli yerlerde, su toprağın içine nüfuz etmeden, yüzeyde aşağıya doğru akabilir. Bu durumda 0.5-1 saat ara ile yeterince su toprağa ulaşıncaya kadar sulama kısa sürelerle tekrarlanmaıdır.
  • Püf Nokta 4: Rulo çim 10-15 günde yeni kökleriyle toprağa bağlanır, dolaysı ile rulo çimi kenarından kaldıramazsınız. Çim’in üstünden Tornavida ile batırarak toprak nemini takip edebilirisniz.
  • Püf Nokta 5: En faydalı sulama, sabah erken saatlerde yapılmalır. Çünkü sabah saatlerinde hava sakin, ısı düşük olduğundan su buharlaşmaz ve çim sudan azami istifade eder.
  • Püf Nokta 6: Yaz döneminde yüksek sıcaklık (37 °C üzeri) veya uzun süreli rüzgar çimin hızlıca su kaybetmesine neden olur. Bu durumda, gün içinde veya akşam üzeri hafif sulama yaprak çimin su kaybı engellenmelidir. Bu tarz sulama normal sulamanın yerine geçmez, sabah erken saatlerde sulamaya devam edilmelidir.
  • Püf Nokta 7: Sık olmayan derin sulama çim köklerinin daha derine inmesini sağlar. Dolaysı ile çim, daha derinlerdeki sudan ve besinlerden istifade eder. Özellikle yaz döneminde yüksek sıcaklıktan dolayı toprak yüzeyi çabuk nemini kaybeder, bu durumda çimin derin kökler sayesinde aşağıdaki nemli toprakla beslenmeyi sürdürür.

cim-sulama-2Rulo Çim NASIL Sulanmalı?

Sulama tekniği, Doğru zamanda ve Doğru miktarda sulama kadar önemlidir. Neden doğru sulama tekniği?

Hortum ile sulamadan kaçının, araba yıkar gibi tazyikli sulama çime ve köklerine zarar verir. Ayrıca çoğumuzda el alışkanlığı olmadığı için homojen sulama yapamayız. Çim, diğer bitkiler gibi sadece kökleri ile suyu almaz, suyu yapraktan da alması gerekir. Basınçlı fıskiye ile yağmuru andıracak şekilde homojen sulama yapılmalıdır.

Otomotik sulama tekniği, en pratik ve doğru sulama gibi görünür. Herşeyde olduğu gibi, uzaman kişi, doğru malazeme ile yapılırsa. Aksi takdirde hiç bir işe yaramaz, verilen para israf olduğu gibi çim de zarar görür.

Otomotik sulamada unutulan en önemli konu da BAKIM’dır. Fıskiyelerin zamanla ayarları bozulabilir, tıkanabilir veya deforme olabilir. Çimi sulamak yerine yolar sulanabilir veya bazı yerlere fazla su gider bazı yerlere de hiç su gitmez. Sık sık kontrol edilerek doğru sulama yapıp yapmadıkları kontrol edilmelidir.

Çimin doğru sulanıp sulanmadığını anlamak için aşağıdaki basit yöntemi uygulayabilirsiniz. İhtiyacınız sadece 5-6 su bardağı veya benzeri bir kap. Aşağıdaki işlemleri sırayla uygulayınız.

  1. Bardaklar, sulanacak çim alanı içinde kalacak şekilde ve fıskiyelerden tesadüfi mesafede yerleştirin.
  2. Fıskiyeleri belli süre boyunca çalıştırın, daha sonra bardaklarda biriken suyu kontrol edin. Bardaktaki su seviyesi 1.5 cm oluncaya kadar sulamaya devam ediniz.
  3. Fıskiyeler kapatın, bardaklardaki su miktarını kontrol edin. Bardaklar arası su miktarı %10 fark olabilir. Ancak daha fazla ise homojen sulama yapılamaz dolaysı ile fıskiyelerin tıkanıp tıkanmadığı, doğru yerde olup olmadıkları kontrol edilmelidir. Sulama sistemin aksayan yönü tespit edildikten sonra düzeltilmelidir.

Not: Eğimli yerlerde sulama, kısa ve 1 saat aralıklarla tekrarlanarak yapılmalıdır.


Çim NE KADAR Sulamaya ihtiyacı var?

Çimin Su ihtiyacı, Çim çeşidine, Toprak yapısına, Hava koşullarına, Mevsime, Güneş alma süresine, Rüzgara maruz kalmaya ve kullanıma bağlı olarak çok değişkenlik gösterir. Amacımız minimum su ile en iyi çim tesis etmek!

İyi bir çim tesisi için birinci şart Doğru Çim çeşidi!

Ülkemizde uzun yıllar ingiliz çimi (Lolium perenne) kullanılırdı, çünkü çok hızlı çimlenir ve çabuk büyür. Ancak susuzluğa ve sıcaklığa dayanıklı değildir. Su isteği fazla olan ingiliz çimi, ilkbahar ve son baharda güzel gelişir, ancak yaz sıcaklığına dayanamadığı için ölmektedir. Ülkemiz iklim koşullarına benzerlik gösteren ABD California’da geliştirilen yeni çim türü (Festuca arundinacea -Tall Fescu-) derin kökleri, sağlam yapısı ile SUSUZLUĞA dayanıklıdır. Islah edilerek yaprak dokusu inceltilmiş varyeteleri ile göz kamaştırıcı KOYU YEŞİL ve BASMAYA DAYANIKLI özellikleri ile ülkemiz koşullarına uyumlu eşsiz bir çim türüdür. En fazla gün aşırı sulama isteği olan Tall Fescu çim çeşitlerini içeren karışımları tercih etmelisiniz.

cim-sulama-6Çim, en iyi Milli Toprakta yaşar. Milli topraklar, suyu hızlıca bünyesine alır, uzun süre nemli kalır, kuruduğu zaman çatlamaz. Çim kökleri Milli Toprakta iyi geliştiği için topraktan azami bir şekilde yararlanmasını sağlar. Milli toprak yapısına sahip çim alanlarını yazın dahi 2-3 gün ara ile sulamanız yeterli olabilir.

Bulutlu havalarda su kaybı az olduğu için sulama isteği azdır. Uzun süre güneş alan bölge ile gölge alanlar ayrı değerlendirilerek sulanmalıdır. Rüzgar, Güneş gibi toprağın su kaybına neden olur.

Tüm bu nedenler toprak nemini ve dolaysı ile çimin sulama isteğini değiştirmektedir. Ne zaman ve ne kadar sulanması gerektiğini basit bir yöntemle de anlıyabiliriz. Tornavida gibi sivri bir cisimle toprağa batırınız, toprak kuru ise tornavida batmaz, nemli ise çok rahat bir şekilde batar. Farklı bölümlere tornavidayı batırarak kontrol ediniz, rahat batıyorsa sulamaya gerek yok, zor batıyorsa sulama zamanı geldi demektir.

Doğru Sulama; yağmurlama şeklinde, zamanında ve uygun miktarda su ile yapılır.

Etiketler: veya, sulama, doğru, için, çim, rulo, püf, kadar, nokta, toprak, çimin, gibi, kontrol

Ask!Blinklist!Blogmarks!BlogRolling!Cannotea!Del.icio.us!Digg!Diigo!DZone!Facebook!Fark!Faves!FeedMeLinks!Furl! GodSurfer!Google!linkaGoGo!Live!Ma.gnolia!Maple!Mister-Wong!Mixx!MyLinkVault!MySpace!Netscape!Netvouz!Newsvine!RawSugar!Reddit!ShoutWire!Simpy!Slashdot!Smarking!Spurl!Squidoo!StumbleUpon!Swik!Tailrank!Technorati!Wists!